De Noordwestkustregio, designs en kunstenaars

Kaart van Noordwestkust regio met namen van verschillende volken/ First Nations
Kaart van Noordwestkust regio met namen van verschillende volken/ First Nations (www.angelfire.com)

Het (cultuur)gebied van de Noordwestkust strekt zich uit van Alaska (Verenigde Staten) in het noorden tot en met het noordelijk kustgedeelte van de staat Washington (Verenigde Staten). Het grootste deel van de regio ligt dus in British Columbia (Canada).

De grootste steden in dit gebied zijn Vancouver (Canada) en Seattle (Verenigde Staten).

 

Volken

Op de kaart staan de voornaamste (sub) cultuurgebieden aangegeven. We kennen deze ook als de namen van de verschillende volken of First Nations. Dit zijn van noord naar zuid: Tlingit, Nisga'a, Gitsxan, Haida, Tsimshian, Heiltsuk, Nuxalk, Kwakwaka'wakw (Kwakiutl), Xwe Nal Mewx (Coast-Salish) en Nuu-Chah-Nulth (Nootka).

 

Cultuurgebied

De Noordwestkustregio wordt vaak gezien als één cultuurgebied, waar verschillende groepen (oorspronkelijke) bewoners, de Indianen dus, een aantal overeenkomstige cultuurelementen delen, zoals religie, muziek en kunstuitingen. Deze overeenkomsten zijn groter dan de onderlinge verschillen. Zo onderscheiden ze zich van andere regio's.

Totempaal bij Old Massett, Queen Charlotte Islands, British Columbia, Canada (2003)
Totempaal bij Old Massett, Queen Charlotte Islands, British Columbia, Canada (2003)

Kunst

Totempalen zijn misschien wel de bekendste kunstuiting in deze regio. Maar ook de strakke lijnen, het fijne houtsnijwerk en gebruik van verf zijn gedeelde aspecten voor kunst in dit gebied. De kunst was dan ook erg belangrijk om kennis over te dragen en de wereld en het leven te duiden. Dit samen met het geloof dat alles om je heen een ziel of geest heeft, zorgt voor aansprekende maar ook fantastische verhalen.

 

Symbolen

Het zijn dan ook vaak dezelfde (abstracte of herkenbare) mythologische symbolen en wezens die in de kunst veelvuldig voorkomen: adelaar ('eagle'), beer ('bear'), dondervogel - een andere benaming voor de adelaar - ('thunderbird'), kikker ('frog'), kolibri ('hummingbird'), libelle ('dragonfly'), maan ('moon'), orca of walvis ('killer whale' en 'whale'), raaf ('raven'), slang ('serpent'), vlinder ('butterfly'), wolf ('wolf'), zalm ('salmon'), zon ('sun').

 

Betekenis

Bij een totempaal als deze in de bijgevoegde foto komen diverse van deze symbolen of mythologische figuren bij elkaar: beer, raaf, adelaar, kikker, wolf (en de mens helemaal onderaan). Een paal zoals deze wordt vaak opgericht na het overlijden van een (voornaam) persoon. De symbolen vertegenwoordigen de families (en clans). Ze verwijzen naar hun band met (en afstamming van) dierlijke voorouders. Symbolen worden dus niet willekeurig gekozen: ze hebben directe betekenis voor de betrokken mensen.